JavaScript

JavaScript er et af de mest kendte og elskede scripting-sprog overhovedet, og det benyttes verden over af både amatører og professionelle webudviklere. Da det på én gang både er simpelt og byder på utallige muligheder, kan man få glæde af det uanset ens faglige niveau. Det kan således også benyttes til både enkle og mere komplekse opgaver inden for både web- og appudvikling.

Du kan læse mere om scripting-sproget, dets anvendelsesmuligheder og dets begrænsninger her på siden.

js 1

Hvad er JavaScript?

JavaScript er et scripting-sprog, som skrives direkte ind i dine HTML-filer. Dine scripts bliver læst herfra og udført af browseren. Trods navneligheden med programmeringssproget Java er der ikke nogen sammenhæng mellem de to. Rent syntaksmæssigt er der ganske vist nogle ligheder, men de enslydende navne skyldes ikke teknik.

JavaScript blev udviklet i 1995 af programmøren Brendan Eich. Siden da har det taget verden med storm, og i dag er det et af de mest udbredte sprog overhovedet.

Det anerkendte sprog er ideelt at gøre brug af, når du vil skabe en dynamisk hjemmeside, hvilket vi skal kigge nærmere på om lidt. Sproget kan dog også benyttes i forbindelse med spiludvikling samt udvikling af applikationer til både desktop og mobil.

Få en dynamisk, interaktiv og brugervenlig hjemmeside

JavaScript anvendes ofte i forbindelse med dynamisk webindhold. Lige så snart en hjemmeside ikke blot består af statisk indhold, men også af interaktive elementer, vil udvikleren med størst sandsynlighed have gjort brug af JavaScript for at få magien til at ske. En dynamisk hjemmeside består typisk af HTML, CSS og JavaScript. HTML dikterer den overordnede struktur på siden og er hjemmesidens byggesten. Dog er HTML meget fikseret, og det er derfor nødvendigt at gøre brug af andre værktøjer for at skabe en indbydende og brugervenlig hjemmeside.

Når sitet skal gøres indbydende, er det CSS, der kommer på banen. CSS bestemmer designet på hjemmesiden ved at fastsætte blandt andet fonte og farver. Så langt, så godt. Til sidst tilføjer man JavaScript for at gøre siden dynamisk og brugervenlig. Da scriptet læses og fortolkes i browseren, er det ikke nødvendigt for brugeren at genindlæse siden for at se dens skiftende udseende – og netop derved opnås dynamikken.

sd 1

Opsummeret kan man sige, at JavaScript er dét, der vækker en hjemmeside til live. Hvis vi sammenligner det populære scripting-sprog med et hus, er HTML fundamentet, imens CSS er vægge, lofter, gulve og deslige. JavaScript er møbler, lamper og nips, som er dét, der vækker hjemmet til live og giver det personlighed.

JavaScript kan være the finishing touch på din hjemmeside, men kan ikke stå alene. Dine scripts skal ganske enkelt skrives ind i dine HTML-koder, og uden sådanne kommer du derfor heller ikke langt.

Hvem kan anvende JavaScript?

Alle kan gøre brug af scripting-sproget udviklet af Brendan Eich. Det kræver ikke download, og samtidig koster det ikke noget. Enhver, der vil i gang med webudvikling, kan således begynde at lege og eksperimentere med JavaScript.

JavaScript udmærker sig ved at være relativt simpelt at anvende, hvorfor selv nybegyndere kan få glæde af det. Er man ikke i forvejen hjemmevant i denne verden, kan de forskellige koder naturligt nok virke en smule afskrækkende ved første øjekast, men hvis man har styr på det basale inden for JavaScript, kan man hurtigt både afkode, ændre og anvende et script.

Som vi allerede har været lidt inde på, kan dette scripting-sprog anvendes til mange forskellige typer opgaver. Du kan både bruge det til at kode helt simple elementer på din hjemmeside og til at opsætte komplekse funktioner. Afhængigt af niveauet kan man altså bruge JavaScript til stort set hvad som helst.

Det anerkendte sprog kan blandt andet benyttes til at opsætte popup-vinduer og dynamisk billedindhold på en hjemmeside. Det kan ligeledes bruges til at kode eksempelvis dynamiske knapper på et site eller til at opsætte en besøgstæller.

Derfor skal du passe på fejl i JavaScript

Man kan skrive mange rosende ord om JavaScript. Dog er der også visse ulemper ved det populære scripting-sprog. Den mest udtalte udfordring med det udbredte sprog er, at det er alt andet end tilgivende. Der skal således ikke mere end en enkelt fejl til, før dit script ikke længere virker efter hensigten. Glemmer du et enkelt tegn, eller kommer du til at skrive et forkert tegn, giver det altså problemer.

Én ting er, at du kommer i problemer, hvis du laver en fejl i det gennemførte scripting-sprog. Noget andet er, at det kan være udfordrende i første omgang at finde frem til fejl i scriptet. Igennem tiden har mange udviklere derfor også hevet sig i håret i frustration over, at deres scripts ikke har virket som planlagt.

Netop fordi JavaScript ikke ligefrem er tilgivende, skal du holde tungen lige i munden, når du arbejder med dette scripting-sprog. Det gælder om at træde varsomt, for laver du fejl, kan det tage lang tid at lokalisere dem. Til gengæld er det – som regel – nogenlunde ligetil at rette op på eventuelle fejl, hvis du er en habil koder.

Vil du gøre det nemmere for dig selv at arbejde med JavaScript, kan du med fordel finde færdige stykker kode rundt omkring på nettet og herefter blot tilpasse dem efter dine behov og ønsker. På den måde behøver du ikke selv opfinde den dybe tallerken hver gang.

Lad os hjælpe dig med JavaScript

Hos Applogik designer og opsætter vi hjemmesider til mange forskellige typer kunder. Vi kan derfor helt sikkert også være behjælpelige, hvis du ønsker at få udviklet en hjemmeside, der blandt andet bygger på JavaScript, hvorved der skabes en dynamisk, brugervenlig oplevelse.

Har du en eksisterende hjemmeside, der blot skal finjusteres, kan vi naturligvis klare dén. Vi er imidlertid også gerne behjælpelige med komplet hjemmesideudvikling, hvis du starter helt fra bunden.

Uanset hvad udgangspunktet er, kan du være sikker på, at brugervenligheden er i fokus hos os. Vi vil sikre os, at din hjemmeside – eller applikation – lever op til både dine og dine besøgendes forventninger. Lader du os stå for din hjemmeside- eller appudvikling, sørger vi naturligvis for at sætte os grundigt ind i dine behov, krav og ønsker, inden vi går i gang. Vi skræddersyr løsningen specifikt til dig både i forhold til resultat og selve udførelsen af opgaven.

Skal vi tage en uforpligtende snak?

Hvis du er interesseret i at få udviklet en hjemmeside eller app, er du mere end velkommen til at kontakte os. Vi varetager både små og større projekter, og JavaScript er blot ét af de mange værktøjer, vi kan gøre brug af. Uanset hvilke behov og krav du måtte have, kan vi således være behjælpelige.

Du er altid velkommen til at kontakte os via vores kontaktformular herunder eller på telefon +45 71 99 08 00, hvis du har lyst til at tage en uforpligtende snak om dine muligheder. Præsentér os for dit projekt og dine visioner, så vi sammen kan finde ud af, hvordan det giver mening for dig, at vi griber udviklingen an.

veu

VUE JS

node

NODE JS

wordpress

wordpress

woo

Woo commerce

c

C#

dot net

.Net

angular

angular

react

react

php

php

laravell

laravel

js

javascript

j query

JQUERY

Indholdsfortegnelse