nodejs logo

Hvad er Node.js?

Node.js er et open source-cross-platform-runtime-system. Systemet blev udviklet af Ryan Dahl i 2009 – og det har været populært lige siden. Node.js bygger på JavaScript og alle de fordele, det bringer med sig. Det bruges blandt andet til at udvikle serverside-webapplikationer, hvor evnen til at foretage asynkrone kald gør systemet ekstremt hurtigt og pålideligt.
Læs med videre for at blive endnu klogere på Node.js og fordelene ved at benytte sig af netop dét system.

Hvad er Node.js?

Node.js er et open source-cross-platform-runtime-system, som giver mulighed for at køre JavaScript uden for browseren. JavaScript var oprindeligt designet til udelukkende at køre i browseren, og derfor var udviklingen af Node.js en stor fordel. De mest fordelagtige funktioner i JavaScript kan nu bruges til at skabe serversidetjenester, API’er, webapplikationer eller backend-tjenester.

Hvad er fordelene ved Node.js?

Der er mange fordele ved Node.js. Det er et open source-system, det er gratis at bruge, det kan køre på mange forskellige platforme (Windows, Mac OS X, Linux m.m.), det bruger JavaScript på serveren og meget mere.Men herudover er der især to fordele, vi vil fremhæve her.
1#1 Node.js’ I/O-funktioner er asynkrone, enkelttrådede og ikke blokerende
En af de fordele, som oftest fremhæves ved Node.js, er de asynkrone, enkelttrådede og ikkeblokerende I/O-funktioner. Asynkron behandling af data betyder helt konkret, at systemet kan håndtere flere forespørgsler på én gang. Systemet venter med andre ord ikke på, at I/O-operationen er komplet, før en ny anmodning kan behandles. I stedet for at være trådbaseret som mange andre serversideteknologier er Node.js eventdrevet.
Det betyder helt konkret, at dine brugere vil opleve:
Forskellen mellem trådbaseret og eventdrevet kan sammenlignes med at tage imod kunder i din forretning. Sammenligner vi din forretning med et trådbaseret system, vil du ikke kunne modtage eller behandle anmodninger fra andre kunder, før du har afsluttet forløbet med den første kunde.
Sammenligner vi din forretning med et eventdrevet system som Node.js, vil det svare til, at du kan modtage flere kunder på samme tid og behandle deres anmodninger sideløbende, når deres ønsker er relevante. Opstår der en pause i forløbet med én kunde, kan du altså bruge tiden på en anden kunde. Smart, ikke?
1#2 Node.js byder på en skalerbar løsning
I forlængelse af den første fordel giver Node.js mulighed for stor skalerbarhed. Det eventdrevne system bruger nemlig langt færre ressourcer end eksempelvis PHP. De ressourcer, serveren bruger, tager et markant dyk.
Det betyder helt konkret, at Node.js er oplagt at benytte i virksomheder, som vokser hurtigt. Det er nemlig intet problem for Node.js at følge med, når din forretning skalerer. Det er ligeledes ideelt, hvis din forretning oplever voldsom belastning på bestemte tidspunkter eller over særlige sæsoner og højtider.
node 1

Moduler i Node.js

Du kan tænke modulerne i Node.js som det samme som JavaScript-biblioteker. Det er med andre ord et sæt af funktioner, du vil inkludere i din applikation. I Node.js er det en række indbyggede moduler, du kan bruge uden yderligere installationer. Dem inkluderer du ganske enkelt ved at bruge funktionen require() med navnet på den pågældende modul.
Giv eksempelvis din applikation adgang til http-modulet ved at bruge funktionen require(’http’). Så har din applikation adgang til at skabe en server. Udover de allerede indbyggede moduler kan du også skabe dine egne og nemt inkludere dem i din applikation. Det kan eksempelvis være et modul, der returnerer dato og tid.

Hvad skal du bruge Node.js til?

Nogle elementer er helt ideelle at bruge Node.js til – til andre kan det passe fint. Selvfølgelig er der igen andre funktioner, hvor Node.js slet ikke opfylder dine krav eller behov.
En chatapplikation er helt ideel til Node.js. Chat er en multibrugerapplikation, hvor alting foregår i realtid. Det er kendetegnet ved høj trafik og intensive data, men det er derudover en applikation i letvægtsklassen. Her kommer Node.js virkelig til sin ret.
Node.js kommer for alvor til sin ret i realtidsapplikationer. Alligevel er det også et meget naturligt valg til at fremvise data fra objectDBs som eksempelvis MongoDB. Med Node.js behøver du slet ikke bekymre dig om at konvertere dine JSON-data. Det er smart.
Der er naturligvis langt flere situationer, hvor Node.js er det helt oplagte valg. Det gælder også for:
… og meget mere! Det har vi heldigvis fuldstændig styr på.

Sådan arbejder vi med Node.js

Hos Applogik udvikler vi altid den løsning, som passer perfekt til dine behov og ønsker. Uanset om det kræver en løsning, der er udviklet helt fra bunden, eller om det blot kræver et standardsystem, hvortil vi kan udvikle ekstra elementer.
Når vi udvikler hjemmesider, webshops, interne datastyringssystemer og meget andet, bruger vi vores brede erfaring med bl.a. Node.js. Vi ved lige præcis, hvordan forskellige sprog og systemer spiller bedst sammen – eksempelvis integreres Vue.js helt perfekt med både Node.js og Laravel.
Du kan med andre ord trygt lade vores erfaring og specialviden gøre arbejdet. Vi kender Node.js ud og ind – og vi ved, hvordan du kan bruge det til at opbygge og skalere din forretning.

Får du tilskud fra SMV:Digital?

Modtager du tilskud fra SMV:Digital til digital udvikling, har du mulighed for at bruge din pulje i samarbejde med os. Dét synes vi er en oplagt mulighed for at udvikle din forretning og skabe vækst med nye digitale løsninger.
Spørg os gerne til råds, hvis du vil vide mere om, hvordan du kan bruge tilskuddet fra SMV:Digital hos os. Så hjælper vi dig med at få mest muligt ud af dit tilskud.

Skal vi hjælpe dig i gang?

Har du spørgsmål, kommentarer eller andet, du gerne vil vende med os? Skriv endelig en besked til os, eller giv os et kald.
Vi vil meget gerne tage en uforpligtende samtale om de behov og ønsker, du har for din forretning. I fællesskab kan vi finde frem til, hvordan vi bedst kan hjælpe dig på vej med dit projekt. Vi er ikke blot specialister i Node.js – vi har styr på en bred palet af udviklingssprog, databaser og systemer.
Kontakt os på martin@applogik.dk eller på 42 50 38 38. Så besvarer vi alle dine spørgsmål, og vi finder sammen den ideelle løsning for din virksomhed. Vi glæder os til at høre fra dig.

Indholdsfortegnelse